Help, mijn kind zit in de blok!

Het is weer juni en dat betekent: de examenperiode! Voor veel jongeren de ‘stomste periode’ van het jaar en de laatste horde voor de zomervakantie. Een periode van weinig tot geen Fortnite, stress, samenvattingen maken, gezucht en tal van nare gemoedstoestanden. Tijdens deze periode komt er veel af op jongeren en dit heeft niet enkel een effect op hen, maar ook de ouders ‘are in for the ride’. Het leek mij een ideaal moment om jullie, de ouders, even een hart onder de riem te steken en enkele wijsheden te delen vanuit mijn blik als lesgever om ervoor te zorgen dat jullie met een gerust hart deze periode kunnen aangaan.

Een goede examenperiode hangt af van veel factoren. Heeft het kind zich goed voorbereid? Heeft het de leerstof onder knie? Voelt het zich goed tijdens de examenperiode? Zit het kind veel achter de computer of tablet? Hoe kijkt het kind naar werken voor school? Allerlei factoren spelen hier een rol in en om de jongere goed te ondersteunen, kan het interessant zijn om enkele best practices te gebruiken.

“Allemaal goed en wel he Kristof, maar hoe pak je dit best aan?”. Wel beste ouder, drie woorden: studiehouding, studiemethode en studieplanning.

Studerende jongeren: wie zijn ze? Wat doen ze?  Waar zijn ze?
Een effectieve studiehouding is een studiehouding waarbij de persoon gemotiveerd is, regelmatig studeert, ordelijk werkt en vanuit/voor zichzelf studeert.

Wanneer een persoon gemotiveerd is voor iets, dan zal deze de meerwaarde zien om een bepaald doel te bereiken. In dit geval: wanneer uw kind gemotiveerd is om te werken voor school, dan zal deze meer moeite ervoor willen doen en meer energie er willen investeren. Zoek wat uw kind motiveert en demotiveert. Maak hiervan gebruik om zijn of haar motivatie op peil te houden want zonder motivatie zal het kind minder goed presteren voor school. Idealiter komt de motivatie vanuit het kind zelf (= intrinsieke motivatie). Nadat het kind zijn of haar intrinsieke motivatie heeft gevonden, kan het ook zelf aan de slag. Jullie mogen gerust even helpen en het kind controleren, maar laat dit een opstap zijn om uiteindelijk zelf te studeren. Ook dit zal bijdragen aan een effectieve studiehouding.

alphabet-blur-books-301920Regelmatig studeren helpt om bij te blijven bij de leerstof. Wanneer je leerstof meerdere malen bekijkt, blijft het langer bij en kan het ook een extra motivatiebron zijn om gemotiveerd te studeren.

Door ordelijk te werken behoudt het kind een overzicht en kan het het eigen werk goed bestuderen. Ook zorgt orde op de studieplek voor orde in het hoofd.

Fantastic study methods and how to find them
Spoiler warning: er is geen studeermethode die voor alle leerstof werkt. Desondanks een ‘perfecte methode’ niet bestaat, is er wel een stappenplan dat wel gegarandeerd werkt. Door leerstof te verkennen, te lezen, te begrijpen, in te oefenen, te herhalen en te controleren heb je allerlei stappen doorlopen om leerstof efficiënt te studeren.

Leerstof verken je door naar de inhoud te kijken en vragen te stellen. Waarover gaat de tekst? Wat neem ik hieruit mee? Wat ga ik leren? Door dit te doen lees je al eens de leerstof en tracht je het te begrijpen. De inhoudsopgave is een belangrijk element hierbij omdat het de structuur van de leerstof weergeeft.

Door de leerstof vervolgens in te oefenen, begin je de leerstof echt te leren. Nadat je dit voor de eerste keer geleerd hebt, ga je dit best enkele keren herhalen. Hierdoor ga je de leerstof beter verwerken en is de kans groter dat deze wordt opgeslagen in jouw lange termijngeheugen. Om na te gaan of je de leerstof kent, ga jezelf controleren. Dit doe je door vragen te stellen over de leerstof en na te gaat of je de leerstof kent. Best leer je hierin zelfstandig worden, maar ouders kunnen best het kind hierin ondersteunen en trainen om zelfredzaam te worden op het vlak van studeren.

animal-bright-close-up-1618424Wat zeker niet werkt: vanbuiten leren. Pappegaaien zijn geen rolmodellen naar het schijnt. Don’t do it!

Schedule it till you make it
Om een examenperiode goed te overleven en ervoor te zorgen dat alles in orde komt, is een planning cruciaal. Een weekplanning maken helpt wonderen om een goed overzicht te krijgen van wat je moet doen doorheen de week en het laat toe om jouw tijdsindeling verder te bepalen. Tijdens de examenperiode zal je niet enkel moeten leren, maar ook andere verplichtingen en sociale activiteiten mag je niet vergeten. Plaats deze in de weekplanning zodat je deze niet vergeet. Om te bepalen of iets in de weekplanning kan staan, ga je best na of iets een prioriteit is of niet.

Het kwadrant van Eisenhower is een goed hulpmiddeltje hiervoor:

Dringend Niet dringend
Belangrijk Zo snel mogelijk doen (=A) Later doen, plan dit in (=B)
Niet belangrijk Niet doen, delegeren (=C) Niet doen, enkel als laatste (=D)

Dit kwadrant laat toe om te bepalen welke mate van prioriteit een handeling heeft. Het model rangschikt handelingen in de categorieën A, B, C en D waarbij A de hoogste prioriteit heeft en D de laagste prioririteit.

Bepaal de prioriteiten, maak een planning en respecteer je afspraken. Tante Simone en jouw mentale welzijn zullen het zeker waarderen!

Recap:

  • Een succesvolle student is heeft een efficiënte studiehouding, -methode en – planning.
  • Er is geen studiemethode die voor iedereen past. Experimenteer met verschillende studiemethodes en zie welke methodes bij jou passen.
  • Niet vanbuiten leren: zo leer je niet grondig.
  • Een weekplanning = must have maar zorg ervoor dat jezelf er niet klem mee rijdt!
  • Bepaal wat een prioriteit is en wat niet: het zal je veel tijd en energie besparen.

Zo: dat was het weer, enkele tips van coach Kristof. En met deze woorden is de eerste blogpost van Metis officieel een feit. Stay tuned for more!

Veel succes ouders!

Heb je na het lezen van deze blog nog specifieke hulp nodig?  Wat extra ondersteuning bij het leren? Stuur gerust een mailtje naar metiscoachingtutoring@gmail.com!

Voor meer tips met betrekking tot studeren  en persoonlijke ontwikkeling, volg deze blog of blijf op de hoogte via de facebookpagina!

Mijn naam is Kristof Peetermans, de Metis-coach. Ik geef bijlessen aan jongeren en als coach ondersteun ik mensen om de problemen in hun levens aan te pakken.  Op deze blog wil ik jou meenemen naar mijn leefwereld en tips meegeven hoe ook jij stappen kan zetten om de beste versie van jezelf te vinden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Locatie 3320 Hoegaarden Telefoon +32 497 30 96 58 E-mailadres metiscoachingtutoring@gmail.com Hours Ma: 09:00 - 22:00 Di: 09:00 - 21:00 Wo: 09:00 - 22:00 Do: 09:00 - 21:00 Vrij: 09:00 - 22:00 Za: 09:00 - 22:00 Zo: gesloten
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close